pirmdiena, 2011. gada 25. aprīlis

Nav pankūku, nav brīvdienu

Mūsu mājā viss ir vienkārši - ja ir brīvdienas, brokastīs ir pankūkas. Attaisnojumam der tikai kādu sastāvdaļu neesamība. Tomēr ir visai liela neiecietība, ja piektdienas vakarā, ejot veikalā, par brīvdienu pankūkām nav padomāts. Man šādas tradīcijas iedibināšanās šķiet ļoti šarmanta. Tādēļ ar prieku brīvdienu rītā pavadu ilgāku laiku pie plīts.

Lai pankūkas izdotos gardas, ir daži knifi, kuri jāzina. Viens no tiem - instruments, ar kuru maisa mīklu (bildē redzamais). Tas palīdz izvairīties no kunkuļiem. Otrs - mīklai jābūt pašķidrai. Kad pirmo reizi prakses vietā pavāre Irina rādīja savu recepti, neticēju, ka no tik šķidras mīklas var izdoties gardas pankūkas. Bet tieši no tādas izdodas!
Sākumā bļodā tiek iesistas divas olas, iebērts nedaudz cukurs, vaniļas cukurs un eļļa. Kārtīgi sakults.
Visam pielej 1/2l piena. Samaisa.
Tad uz aci pievieno miltus. Mīklai jābūt pašķidrai (pirmajā reizē es to drīzāk saucu par ļoooti šķidru). Nevajag sabīties, ka tā ir līstoša - olas un milti visu labi satur kopā.
Tiek sakarsēta mazā panna. Neizmantoju kaut kādu īpašo pankūku pannu, ņemu parasto, mazākā diametra un viss sanāk. Uzpilinu eļļu. Tad ieleju nepilnu kausiņu mīklas un smuki izgrozu pa visu virsmu. Plītij pašā sākumā uzlieku maximālo karstumu uz 6. Tad nogriežu uz 5. Cepšanas laikā variēju no 4 uz 5. Cepšanas laikā eļļu uz pannas pilinu ik pēc kādām 4ām pankūkām. Pavisam, pavisam nedaudz.
Kad jau maliņas piečurkstinās, griežu pankūku rinķī. Parasti piepalīdzu ar pirkstiem to uzstellēt uz koka lāpstiņas. Noskaitu no 10 līdz 0 un ņemu nost.
Visas smuki sapakojas oranžajā šķīvī. Nezinu, kādēļ vienmēr tieši šajā, laikam vislabāk piestāv. Visas kopīgi notur siltumu līdz pēdējā pankūka ir izcepusies. Ziemā, kad ķermenis kā īsts zvērēns prasa vairāk taukvielu, uz katras uzceptās pankūkas uzlieku trīs mazītiņus sviesta gabaliņus - tad leknākas sanāk.

Visu pēdējā un galvenā ir mielošanās - šķīvis tiek likts galdā, uz pankūkas zieķēts ievārījums (vislabāk, ja ir īstais aveņu) un tā sarullēta trubiņā tiek ēsta ar rokām. Labu apetīti!

Nav komentāru: