trešdiena, 2011. gada 16. novembris

Bietes cepeškrāsnī

Brīvdienās drauga vecmāmiņa Autiņa bagāžniekā iekrāmēja tā pavairāk galda bietes. Zaļas, nevārītas un stigri smukas. Veselīgas, garšīgas un pavairāk, tādēļ jāķeras to lietošanai klāt.

Darbības veiktās:
* uzkarsēju cepeškrāni līdz 200 grādiem
* nomizoju divas palielas bietes
* dziļā pannā ieklāju folliju
* panniņā sabēru plānās šķēlītēs sagriezās bietes. Ja biete liela, sākumā to uz pusēm sagriež. Šķēlītes plānas, bet ne pārspīlēti
* bietes apkaisu ar nedaudz sāli, kaltētu timiānu un olīveļlu. Ja garšo ķimenes, var tās pievienot. Šeit vieta improvizācijai - kādas garšvielas patīk, tās var lietot
* bietes pārklāju ar folliju un aizstiprinu ciet
* lieku krāsnī uz minūtēm 40-50
* tad ņemu ārā, apmaisu bietes un dzesēju

Vakar bija iecerēts sagatavot salātus ar rukollu, macorellas sieru, ķirbju sēkliņām un balzamiko etiķi. Bet salāti atcēlās, tādēļ tāpat pa vienai šķēlītei pamieloju. Uzreiz paveras plašāka un bagātāka biešu buķete. Gardi! Ja gatavotu salātus, darītu tā - atdzesētās bietes šķēlītes apkaisītu ar ķirbju sēkliņām un apmaisītu, varbūt pilīti eļļas pievienotu. Atsevišķi rukollas salātu lapas apkaisītu ar pūdercukuru un apslacītu ar citroniņu (abas lietas pavisam drusku). Sapluinītu macorellas sieru vidēja izmēra strēmelēs. Tad bietes kārtotu šķīvja viducī, kārtotu klāt sieru, apbērtu visu ar salātu lapām un visam pa virsu balzamiko etiķi nedaudz. To atrakciju ar pūdercukuru un lapām iesaku darīt īsi pirms pasniegšanas, jo ātri noplaks. Šovakar to mēģināšu.

Vēl ir visādas variācijas ar ceptajām bietēm - kā jau minēju, var ēst plikas tāpat, var cept kopā ar citiem tāpat plāni sagrieztiem dārzeņiem kā burkānu, kartupeli, kāli u.c., kolēģe ieteica ar pik-pik ķirbju eļļas un ķirbju sēklām. Ticu, ja liktu zupai klāt vai arī blenderētu biešu biezzupai, tad arī garša varētu būt daudz bagātāka un piesātinātāka.

Nav komentāru: