svētdiena, 2011. gada 13. februāris

Pirmais pesto

Saka jau, ka pirmos kaķēnus slīcina, bet es gan gluži pretēji - no maisa ārā un parādu, kas sanāca. Ar pesto. Visi jau saka, ka viegli to pagatavot. Tad nu saņēmos un pamēģināju. Un tiešām viegli. Lai tik sastāvadaļas pieejamas un blenderis ērtībai palīdz.
Noderēs:
- 2 ķiploka daiviņas
- 1/2 glāzes (~60g) smalki rīvēts parmas siers
- 1/4 glāzes (~30g) grauzdēti ciedru rieksti. Tos veikalā neatradu, tādēļ aizvietoju ar valriekstiem + dažiem Brazīlijas riekstiem
- 60g smukas, svaigas bazilika lapas
- 3 ēd. karotes etiķa. Es lietoju baltvīna, der arī sarkanvīna u.c.
- 1/2 glāze olīveļļas
- kārtīga šķipsna sāls (~1/4 tējkarotes)
- šķipsniņa piparu (~ 1/8 tējkarotes)

Riekstus apgrauzdē uz sakarsētas pannas. Atstāj nedaudz padzesēties. Tikmēr blenderī samet visas pārējās sastāvdaļas un pievieno riekstus. Tad slēdz iekšā aparātu un maļ kopā. Oriģinālajā tehnoloģijas kartē bija teikts, ka iesākumā blenderī samaļ cietās sastāvdaļas, tad pievieno bazilika lapas un noslēgumā lēnām pielej eļļu. Es kaut kā steidzīgi nedalasīju līdz galam pamācību un uzreiz visu samalu. Un nekas. Tikai nācās procesā ik pa laikam izslēgt blenderi, lai samaisītu sastāvdaļas, citādāk tās bazilika lapas pa virsu vien grozījās.

Iznākumā tiek iegūti apmēram 250ml pesto (1 glāze), kuru ieteicams izlietot nedēļas laikā. Tā kā tas no svaigas un tīras mantas gatavots, ātrāk bojājas.

Es ar savu ieguvumu dikti lepojos - krāsa sulīgi kārdinoša, garša izteikta un spēcīga. Ja atmiņa neviļ, tad Itālijā veikalā iegādātais svaigi gatavotais pesto šitāds pat bija. Vakarā tiks gatavots makaronu & pesto meistarstiķis, kas pēdējā laika ņammu topā iekļuvis. Tas izskatās tā - pesto liek sakarsētā pannā, pievieno saldo krējumu, gabaliņos sagrieztu sieru un visu silda & maisa līdz tiek iegūta viendabīga mērce. Pirms pasniegšanas zaļgano brīnumu lej virsū gataviem spageti makaroniem. Tāds vakariņu pieteikums!
Ak, un vēl ar pesto var apsmērēt un piesmērēt foreles (arī citas zivis, protams) kā marinādi mīkstumam un maigumam, atstājot uz pārīti stundām. Tā tas izskatās (te ar veikala pesto):

1 komentārs:

Gerda teica...

zin kā es daru?
izlasu (vai, ja diktē pa telefonu, tad klausos) un pierakstu sastāvdaļas un secību, kas kad notiek.
tad eju ar tādu smuki noplēstu un kaut kur atrastu lapiņu vai jau aprakstītas lapas stūri uz virtuvi.
sāku darboties un kad viss gatavs, tad ielieku lapiņu Tevis dāvinātājā pavārgrāmatā. tā nu grāmatai top jaunas lapiņas.
galīgi nesmukākas par orģinālajām, bet forši vienalga :)