otrdiena, 2011. gada 22. februāris

Pavāru konkurss! Mans pirmais ar otro

Neticēsiet, ko es šodien darīju! Neticēsiet, ko es šodien paveicu! Rakstot visu laiku smaidu! Ķiķinu! Un priecājos! Pamanījāt, cik daudz izsaukuma zīmju? Visu laiku izsaucos! Es piedalījos skolas pavāru konkursā! Izkausās gana amizanti. Likās, ja jau šāda iespēja parādījusies, kādēļ arī neizmantot?! Un labi, ka piekritu - ieguvu neaizmirstamu, aizraujošu un citādāk neiegūstamu pieredzi. Tā izkrāsoja ikdienu, tā ienesa ko jaunu, arī palīdzēs jūnijā, kad būs kvalifikācijas eksāmens liekams un galu galā - bija tiešām jautri.

Pasteigšos visam priekšā - darba tēma 'Pirkstiņ uzkodas no piena produktiem' un te arī mans iznākums bildē:
Pastāstīšu sīkāk par konkursu un tā norisi. (Wīīī! Esmu sajūsmā joprojām. Lasiet šo kā fona skaņu). Viss sākās jau svētdienas vakarā, kad bija jāsagatavo ēdienkarte ar dažādiem biznesa pusdienu piedāvājumiem. Sataisīju vienu karti ar trim dažādiem piedāvājumiem, kas sastāv no zupas + otrā + deserta.

Vakar piedomāju, ko varētu taisīt no iedomājamiem pamata piena produktiem kā biezpiens, siers, krējums + maizes un kāda dārzeņa, ja paveiksies. Sagudroju četras versijas. Un labi, ka tā, jo, ja ar ēdiena gudrošanu aizrautos uz vietas konkursa laikā, 1.5 h galā īsti netiktu.

Jā, mums tika dota 1.5h un tās laikā bija jāpagatavo trīs dažādas uzkodas pa sešiem eksemplāriem no katra veida. Bet pirms ķerties pie darba virtuvē, bija jāaizpilda tests angļu valodā. Kopā dalībniekos bijām kādi 12 vai 14 pavāri un 5ci viesmīļi, kuri klāja galdus un pasniedza mūsu sagatavotos ēdienus. Visus vērtēja divās kategorijās - pavāri un viesmīļi. Apvienotais pasākums.

Kad jau tikām virtuvē, tur mūs gaidīja tā saucamā 'melnā kaste', kas nozīmē, ka jāgatavo ēdiens no pieejamajiem produktiem (iepriekš zinājām tikai tēmu, neko vairāk). Sākumā likās - kas gan var būt vienkāršāk, kā pagatavot nieka uzkodas 1.5h laikā. Bet, kad dzirdēju, ka atlikušas vairs tikai 30min un biju tikusi galā vien ar pirmo uzkodu, pamanīju, ka rokas sāk trīcēt. Biju gan tikusi jau galā ar otrās uzkodas sastāvdaļām, atlika vien salikšana kopā un novietošana uz konkursa šķīvja. Un tad trešā uzkoda - nepaspēju izdarīt ar to visu, ko gribējās (panētu siera bumbu fritēt + grauzdēt pamatmaizīti), bet gāju pēc plāna B un tiku ar to galā. Laikā iekļāvos. Un kā sapratu pēc tam, droši varēju iet pēc plāna A. Jo daži vēl strādāja pie darba galda, kad jau citi komisijas priekšā aizstāvējās.

Kad tiku galā ar visām 18it uzkodām un to izkārtošanas uz šķīvja, atlika prezentēt savu veikumu komisijai jeb pareizāk teikt - pastāstīt ko un no kā gatavoju. Tā kā visu biju pabeigusi laikus, pie komisijas gāju otrā. Un varbūt labi, ka tā - visi vēl bija gana modri un arī izsalkuši, varējām labi aprunāties un viņi pamieloties ar atnesto. Tiku pie vērtīgiem ieteikumiem un ierosēm.

Pēc tam sanāca pailgāka gaidīšana, jo visiem pārējiem konkursantiem arī bija jāaiziet pie komisijas aprunāties. Bet virtuvē tajā laikā bija visai jautri - beidzot visi pacēla galvas no darba virsmām, atrada laiku parunāties un paskatīties, ko sadarījuši citi. Es tajā mirklī galīgi sašļuku - ar savām, manuprāt, vienkāršajām uzkodām likos kā tāds skuķis no laukiem iebraucis pie pilsētas Madāmām. Citiem tādi torņi, dažādi smalki augļi, visādas mērcītes, mini skaistumi sataisīti, ka dūša papēdī ieskrēja. Bet nekas - tas jau ir tas konkursa smeķis! Sacīkstēšanās izdomā, idejās, roku veiklība.

Patīkamajā atslābuma mirklī arī pamanīju, ka mums līdzi visu laiku jutuši trīs kursa biedri (no tālmācības grupas bijām trīs dalībnieces-konkursantes) un Vija mūs bildējusi. Paldies par foto! Šajā mirklī atradās laiks papļāpāt un kopīgi pamieloties uzkodu atlikumiem, pārpalikumiem un rezerves gabaliņiem. Ņamm. Sanāca pusdienu-vakariņu vietā.
Un tad ilgi gaidītā rezultātu pasludināšana. Sāk ar viesmīļiem. Tad pavāriem. Izsniedza atzinības rakstus. Kad manu vārdu vēl pie tiem nesauca, brīdī pat iešāvās galvā doma, ka varbūt tikšu pie kaut kā vairāk nekā atzinības raksta. Tomēr kā pēdējo pie atzinības rakstiem izsauca arī mani. Saspringrums un iedomība uzreiz pārgāja. Tad godalgas - trešā vieta kam tur, otrā vieta Martai Zandersonei! Man?! Vai teica Martai?! Aš' iespiedzos un aizlidoju pēc rokasspiediena! Kas to būtu domājis?! Kas to būtu gaidījis?! Tad kolēģim no dienas grupas pirmā vieta. Labāk nebūtu dzirdējusi, ka mūs tikai viens punkts šķīra (man 76 un viņam 77). Gribot negribot pārdzīvošu par tām dažām kļūdām, ko pieļāvu.
Ai! Vells ar to vienu punktu! Vai varat iedomāties manu šīs dienas sajūsmu?! Vai nojaušat plašo emociju gammu, kas šodien mani plosīja?! Kaut kas tāds pat prātā ienācis nebija! Izrādās, šitik jautrs pasākums var būt arī godalgas novērtēts. Esmu sajūsmā! Stāvā sajūsmā! Un iesaku visiem sevi mest nezināmos plašumos un pieredzē, kura var pakutināt nervus! Wīīīī!!!!


P.S. Ja kādu interesē, kas tam lācītim vēderā:
1. Ķiploka grauzdiņš ar apceptu cherry tomātiņu, kurš pildīts ar biezpienu un svaigi kapātu baziliku
2. Apaļā baltmaize apsmērēta ar zilā siera un saldā krējuma mērci, tam virsū izgrebts svaigs gurķis, kuram iekšā laša rozīte, kas kopā ar rīvētu cieto sieru ritināta + viss pārkaisīts ar smalki rīvētu zilo sieru
3. Baltmaizes gultiņā ieklāts rukola salāts, kuram virsū bumba no četriem dažādiem sieriem un olīvas micīte smukumam. Šī ir uzkoda, kurai gribējās vairāk laika, lai maizīti grauzdētu + siera bumbu panētu rīvmaizē un olā, tad fritētu eļļā

5 komentāri:

Unknown teica...

MARTA
es ar tevi lepojos un man ir bezgala liels prieks dzirdet tavu sajusmu!!

:D:D miilu

Unknown teica...

NU, tas vairs nav apstrīdami (ja kādam vēl gribējās) - šis ir sto pudov tavs lauciņš!!!
Un prieks un lepnums par tevi,Martiņ! NU, bet es arī neesmu pavisam izbrīnīta, jo tā dedzība pret pavārmākslu - tai jārezultējas vērā ņemamos kulināros panākumos! BUčas, un lepnums par tevi vēl un vēl!!!

Pilsētnieki laukos teica...

Wīīī :)
Wīīī!

Anonīms teica...

Tu taču esi viens universāls babonis! I sabiedriskas attiecības vari noregulēt, i pīrāgu pa glauno izcept. Bezmaz sāk mazvērtības kompleksi uzmākties. :)
Tā turēt, malac's meiten!
Ar cieņu,
J

iceks teica...

Mīlu.LEPOJOS.Arī visu laiku smaidu.Mīlu.Paldies Tev!!!!Un,kā saki Tu-VĪĪĪĪ!!!!