ceturtdiena, 2011. gada 14. aprīlis

Olbaltumkrēma gatavošana (smilšu groziņiem)

Kādai bloga lasītājai (izrādās, ka tādi ir :) ) radās interese par olbaltumkrēmu smilžu groziņiem. Pastāstīšu par diviem tā sagatavošanas veidiem - aukstais un karstais (uzputotais olas baltums bildē nočiepts no interneta). Aukstais: Olas baltumtu rūpīgi atdala no dzeltenuma, atdzesē un sākotnēji puto vienu pašu līdz izveidojas baltas putas. Paredzēto cukura daudzumu sadala 4-5 porcijās. Olu baltumam pieber vienu cukura porciju, puto līdz cukurs izšķīdis, tad pievieno otro porciju cukura, atkal puto līdz cukurs izšķīst, tad trešo, ceturto un piekto porciju. Gala rezultātā tiek iegūta bieza, spīdīga un vijīga masa, kuru liek konditorijas maisiņā ar uzgali, spiež tornīša veidā smilšu mīklas cepumos/ pamatos (tajā ieliek piciņu ievārījuma - nedaudz līdzsvaram skābums būs).


Karstais:
Olas baltumu atdala no dzeltenuma, baltumu atdzesē. Cukuram pārlej tik daudz ūdens, lai tas pārsegtos. Liek uz plīts vārīties, sākumā var pamaisīt, tad gan ne. Kad masai/ sīrupam parādās lieli burbuļi, liek putoties olas baltumu (masa turpina vārīties). Pie olas baltuma pievieno 1 ēdamkaroti cukura un mazliet citronskābes (dos putām stingrību). Karsto sīrupu ĻOTI lēnām putojot lej olbaltumā līdz viss ir iekšā. (Sīrupa gatavību var noteikt, ja paņemot to starp pirkstiem, var saveidot mazu bumbiņu vai starp pirkstiem saveidojas biezs pavediens). Masa izaugs, to ļaus karstais sīrups. To turpina putot līdz sāk atdzist. Gatavs, kad paceļot paliek stāvus. Tad pievieno krāsvielu, lai iegūtu kādu toni.


Pie padomiem zem datuma 11/01/2011 lasāmi daži ieteikumi olas baltuma putošanai.

Lūk, receptūra smilšu mīklas groziņiem ar olbaltumkrēmu un krāsaino cukuru:
Mīklai: - milti 170g,
- margarīns 120g,
- 1/2 olas,
- cukurs 70g,
- vanilīna cukurs 5g,
- soda 1g.

Olbaltuma krēmam:
- olas baltumi 2 gab.,
- cukurs 230g.

Pildījumam:
- 100g ievārījuma (to ieliek groziņā apakšā, lai gardi)

Rotājumam:
- krāsainais cukurs/ bumbiņas 50g

Nav komentāru: